PRISTATYMAS
NEMOKAMAS
Perkant daugiau nei už 45 EUR
Turite klausimų?
8 618 09748
Parašykite mums el. paštu:
info@madnuts.lt
Pirkti

Pankolių sėklos, 150 g


  • 3.70€


Pankolio vaisiai - nuo seno naudojamas Viduržemio jūros regiono prieskonis. Jis jau prieš 3 tūkstančius metų buvo žinomas graikams. Bėgant laikui pasklido tiek į šiaurę, tiek į rytus, todėl dabar žinomas ir šiaurės Europos ir rytų Azijos virtuvėse. Auginamas kaip vaistinis ir prieskoninis augalas dėl eterinių aliejų, kurių gausu vaisiuose. Vartojami vaisiai, dar vadinami pankolio sėklomis. Italijoje dar naudojamos ir pankolio žiedadulkės – labai brangus „angelų prieskonis“. Pankolis – neatskiriamas nuo kinų virtuvės, tai pagrindinė tradicinio penkių prieskonių mišinio (Wu xiang fen) dalis. Jis beveik nenaudojamas vienas. Svarbi vieta pankoliui tenka ir Indijos virtuvėje, pvz., Kašmyre tradiciškai kepa antį su paskrudintomis pankolio „sėklomis“. Pankolis suteikia rafinuotumo ir aštriems Šri Lankos troškiniams. Mėgstamas Irano, arabų šalių virtuvėse. Viduržemio jūros regione pankoliu gardinama mėsa ir paukštiena, o dar dažniau – žuvis ir jūros gėrybės. Italų virėjai jį naudoja mažais kiekiais. Pankolio yra itališkose dešrose, padažuose makaronams, kartu su kitomis žolelėmis – alyvų aliejaus pagrindu paruoštuose marinatuose daržovėms ar jūros gėrybėms, patiekiamose kaip užkandžiai (antipasti). Vidurio Europoje pirmiausiai naudojamas kaip duonos prieskonis, puikiai derantis prie „įžeminto“ ruginių miltų skonio. Be to, gerai tinka daržovių konservavimui arba actui aromatizuoti. Pikantiški valgiai gardinami tik mažu pankolio žiupsneliu. Paskrudinus pankolio vaisius ne tik suintensyvėja aromatas – jie tampa pikantiškesni ir praranda salsvumą. Kretos salos moterys stiprią pankolio vaisių arbatą maišydavo su jogurtu ir medumi. Tokia kaukė skirta veido odai gražinti ir išlyginti. Jau nuo Hipokrato laikų Viduržemio jūros kraštuose pankolis laikomas geriausiu „maisto papildu“ krūtimi maitinančioms moterims.